28 Mart 2024 - Perşembe

Kuşatmanın ardından; Humus’ta hayat normale dönüyor

humus_hediye_740_9404


Suriye ordusunun 1,5 yıl süren kuşatmayı kaldırmasının ardından, göç eden halk Humus’a dönmeye başladı. Eski Humus bölgesi bir harabeyi andırsa da dönenler, temizliğe ve onarıma başladı. Gazeteci Hediye Levent, Humuslularla konuştu ve kentteki son durumu RS FM için görüntüledi.

Humus’un Eski Humus bölgesinde BM’nin girişimleri ile sağlanan anlaşmanın ardından silahlı muhalifler çekildi ve Suriye ordusu yaklaşık 1,5 yıldır uyguladığı kuşatmayı kaldırdı.

Eski Humus’tan çatışmaların başlaması ile birlikte ayrılan halk anlaşmanın ardından geride bıraktıkları evlerinin, işyerlerinin durumunu görmek için geri dönmeye başladı. Çatışmalar nedeniyle ağır hasar gören Eski Humus’ta evler, kamu binaları, kiliseler, camiler kullanılamaz durumda. Elektrik ve su hatları da tamamen hizmet dışı. Altyapının çöktüğü Eski Humus’taki evinde yaşamaya başlayan henüz yok ancak bölgede sokaklarda ve evlerde temizlik çalışmaları başladı.

İnsanlar evlerinden ve işyerlerinden zarar görmemiş ya da az zarar görmüş eşyalarını taşıyor, ardından temizlik ve onarım çalışmalarına başlayacaklarını söylüyorlar.

Eski Humus’ta altyapının onarımı başta olmak üzere kamu hizmetleri için ilk aşamada 40 milyon dolarlık bir bütçe ayrıldığı duyuruldu. Ancak bölgedeki yıkımın boyutları nedeniyle kamu kaynaklarının yanısıra insanların evlerini-işyerlerini tamir için yapacakları harcamalarla birlikte bu miktar çok daha yüksek olacak gibi görünüyor.

Eski Humus’taki eski binalar ve çarşı gibi tarihi yerler de ağır hasar gören yerler arasında. Özellikle tarihi Humus çarşısında çok geniş çaplı bir restorasyon yapılması gerekiyor.

Bölgede çatışmalar bitmiş ve kuşatma kalkmış da olsa günlük hayatın eski haline dönmesi birkaç yılı bulabilir.

Haberin ilk yayınlandığı adres: http://www.rsfmradio.com/2014_05_20/Kucatmanin-ardindan-Humus-ta-hayat-normale-donuyor/

Buna da göz atabilirsiniz

Beşar Esad | Fotoğraf: kremlin.ru / Wikimedia Commons

Şam’ın beklediği ziyaretçi

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah Bin Zayed Şam’daydı. Şüphesiz, Bin Zayed’in Şam’a …

Suriye Haritası

Suriye’ye operasyon olursa…

Malum, Suriye’nin kuzeyine yönelik Fırat’ın doğusundaki öz yönetim bölgesini hedef alacak bir operasyon ihtimali gündemde. …

Türkiye, Suriye’de ne istiyor? İdlip niye ölüm-kalım meselesi haline geldi?

Türkiye’nin Suriye politikası iyice anlaşılmaz hale geldi. Türkiye’nin Suriye’deki askeri varlığının sebebi ne?

Bir cevap yazın